Riscuri pe care să le eviți când călătorești în străinătate

Riscuri pe care sa le eviti cand calatoresti in strainatate

Călătoriile în străinătate ne deschid orizonturile, oferindu-ne șansa de a explora culturi noi, peisaje fascinante și a crea amintiri de neuitat. Cu toate acestea, aventura de a descoperi lumea vine și cu partea sa de provocări și riscuri. De la hotii de buzunare până la accidente rutiere sau probleme de sănătate, există numeroase situații neprevăzute care ne pot transforma călătoria din vis în coșmar. Cu toate acestea, multe dintre riscuri pot fi evitate sau cel puțin atenuate printr-o bună planificare și pregătire. Așadar, iată tot ce trebuie să știi pentru a avea șanse mari ca orice călătorie să se desfășoare fără cusur, indiferent dacă mergi în concediu sau în interes de serviciu.

Hoți de buzunare

Atunci când călătorești, trebuie să fii mereu atent la hoții de buzunare, care sunt deosebit de activi în zonele aglomerate și atracțiile turistice. Este esențial să îți păstrezi banii și documentele în locuri sigure, precum buzunarele interioare ale hainei sau într-un portofel sigur, aproape de corp. Astfel, vei reduce considerabil riscul de a deveni victima infractorilor. Iată aici un videoclip despre cele mai comune moduri prin care acționează hoții de buzunare.

 

Înșelăciuni pe stradă

 În călătoriile tale, este posibil să fii expus la diferite înșelăciuni pe stradă, de la vânzători ambulanți care oferă produse sau servicii la prețuri exorbitante, la trucuri și scheme menite să te distragă în timp ce ești jefuit. Fiind informat și sceptic față de ofertele prea bune pentru a fi adevărate, poți evita astfel de capcane și poți călători în siguranță. Mai jos poți vedea câteva dintre cele mai des întâlnite înșelăciuni în Italia, dar se aplică și în multe alte țări, așa că este bine să fii precaut.

Accidente rutiere

Diferențele de reguli de circulație și stiluri de condus pot crește riscul de accidente rutiere, mai ales atunci când călătorești prin țări precum Thailanda, Egipt sau chiar Marea Britanie. Când închiriezi mașini, asigură-te că acestea sunt în stare bună de funcționare, că înțelegi bine asigurarea oferită și că aceasta acoperă eventualele riscuri la care te supui, iar în cazul nefericit al unui accident nu vei fi nevoit să plătești pagubele. Sunt de evitat plimbările cu motocicletele sau scuterele, în special dacă nu ești obișnuit cu ele și mai ales în țări unde reprezintă principalul mijloc de transport, precum cele din Asia de Sud Est.

Îmbolnăvire

De asemenea, expunerea la noi condiții de mediu, alimente diferite și standarde de igienă variate poate crește riscul de îmbolnăvire. Pentru a minimiza acest risc, este important să te vaccinezi conform recomandărilor pentru destinația ta, să consumi apă îmbuteliată și să eviți alimentele care nu sunt preparate igienic. De asemenea, spală-te des pe mâini și folosește dezinfectant, iar în cazul în care te simți rău, nu ezita să consulți un medic.

Înțepături sau mușcături de insecte sau animale

În special în zonele tropicale sau rurale, te poți confrunta cu riscul de înțepături sau mușcături de insecte și animale, care pot transmite boli grave, precum malaria, febră sau rabie. Pentru a te proteja, este recomandat să folosești produse împotriva insectelor, să porți îmbrăcăminte care acoperă majoritatea corpului și să folosești plasele din camerele de hotel. În cazul unei mușcături sau înțepături, solicită asistență medicală imediat. Vaccinările preventive și purtarea unui kit de prim ajutor pot contribui, de asemenea, la prevenirea și gestionarea acestor situații. Aici poți vedea mai multe despre vaccinurile necesare atunci când călătorești în diferite țări.

Dezastre naturale

Confruntarea cu dezastre naturale poate reprezenta o provocare majoră în orice călătorie, punându-ți viața în pericol. Fie că este vorba despre un cutremur, o furtună sau o erupție vulcanică, aceste fenomene naturale pot perturba grav planurile de călătorie, ducând la anulări de zboruri, evacuări și, în cazuri extreme, la situații de urgență. De exemplu, Japonia este o țară aflată pe lista alertelor de călătorie ale Ministerului Afacerilor Externe din cauza unui potențial seismic ridicat, iar între lunile august – octombrie au loc cicloane tropicale. În următorul videoclip poți vedea pericolele din majoritatea țărilor:

Bancomate cu comisioane mari

Utilizarea bancomatelor în străinătate poate aduce comisioane mari, o capcană financiară neplăcută pentru mulți călători. Diferențele de curs valutar și taxele impuse de băncile locale sau de cea emitentă a cardului tău pot diminua semnificativ suma de bani disponibilă pentru cheltuieli. Pentru a evita astfel de costuri excesive, este indicat să te informezi înainte de plecare despre comisioanele pentru tranzacții internaționale aplicate de banca ta.

De asemenea, poate fi o idee bună să schimbi o sumă de bani în moneda locală înainte de a pleca sau să cauți bancomate care oferă comisioane reduse pentru retrageri. Utilizarea cardurilor de credit sau debit special concepute pentru călătorii, care oferă condiții mai avantajoase la schimbul valutar și comisioane mai mici, poate fi, de asemenea, o soluție eficientă. Nu numai atât, dar există și bancomate special concepute pentru a te înșela, după cum poți vedea în videoclipul de mai jos:

Curse anulate

Faptul că apar frecvent tot mai multe destinații directe accesibile de pe marile aeroporturi din țară este un motiv de bucurie, însă un număr mai mare de destinații se traduce, uneori și prin curse anulate. Există nenumărate situații în care zborurile se anulează, în special în cazul în care acestea sunt operate de companii aeriene low cost. Achiziționarea unui bilet de avion de la o companie cu un istoric reputabil se poate dovedi mai costisitor, însă riscul de anulare al zborului este mai redus.

Ce faci dacă ți s-a anulat zborul?

Din păcate companiile aeriene nu se grăbesc să îți ofere sprijin, motiv pentru care în majoritatea cazurilor trebuie să te descurci pe cont propriu. Acest lucru poate presupune să îți asiguri mâncarea, un eventual loc de cazare și un alt zbor. Este recomandat să păstrezi toate chitanțele și facturile, iar apoi să te adresezi unei companii care se ocupă cu recuperarea banilor de pe cursa anulată plus achitarea cheltuielilor suplimentare. Printre acestea se numără:

·      ClaimCompass

·      Skyrefund

·      AirAdvisor

·      AirHelp

Cum te poți proteja de riscuri când călătorești?

Există mai multe măsuri pe care le poți lua și de care să ții cont, astfel încât să ții riscurile la distanță și să le eviți pe cât de mult posibil.

Asigurare de călătorie

Asigurarea de călătorie este esențială în planificarea oricărei escapade în străinătate, oferindu-ți protecție în fața unor evenimente neprevăzute. Aceasta poate acoperi numeroase situații, de la probleme medicale, accidente și anulări de zbor, până la pierderea bagajelor sau nevoia de repatriere în cazuri de urgență. Alegerea unei asigurări adecvate călătoriei tale necesită o analiză atentă a acoperirii oferite și a limitelor de despăgubire.

Acestea nu sunt deloc costisitoare, prețurile pornind chiar și de la 15 lei și sunt recomandate în orice context. Mai mult, există unele carduri premium Visa sau Mastercard care includ o asigurare de călătorie, astfel că te poți interesa dacă cardul tău dispune de această facilitate.

Bagaje sigure, rezistente

Alegerea bagajelor sigure și rezistente este importantă pentru orice călătorie, protejându-ți bunurile personale de deteriorări și furt. Valizele și rucsacurile cu materiale durabile, încuietori robuste și fermoare securizate îți pot asigura liniștea sufletească în timp ce explorezi noi destinații.

De exemplu, valiza Hardshell, set 3, 19-24-28 inch, lacat TSA, KONO K1777L poate fi o alegere foarte bună pentru următoarea ta călătorie. Realizate din ABS, valizele oferă ușurință și rezistență, fiind dotate cu un mâner telescopic din oțel inoxidabil și patru roți pivotante pentru o manevrare eficientă. Sistemul de închidere securizat cu fermoar codificat elimină nevoia de chei sau lacăte, facilitând accesul, iar pe această cale eviți riscul furturilor.

Geanta sport unisex, rezistenta la stropi din poliester, OZUKO OZ9005 este o altă variantă către care te poți orienta atunci când ai nevoie de bagaj pentru călătoria ta. Se transformă cu ușurință într-un rucsac amplu, perfect atât pentru călătorii, cât și pentru vizitele la sala de sport, având un compartiment principal spațios. Dotată cu un orificiu pentru cablul căștilor, o bareta superioară ajustabilă și detașabilă, plus un spațiu special pentru încălțăminte, aceasta este rezistentă la ploaie și vine echipată cu un fermoar de înaltă calitate și un compartiment dedicat pentru laptop.

Și rucsacul OZUKO OZ9309S este ideal pentru călătorii, fiind confecționat dintr-un material de înaltă densitate, 1680 D Oxford, care îi conferă durabilitate și rezistență la umiditate. Proiectat inteligent pentru a răspunde nevoilor călătorilor, acesta incorporează un sistem de ventilație optimizat în punctele de contact cu utilizatorul, asigurând un confort sporit pe durata purtării. Cu barete ajustabile pe lățime și o curea de suport adițională, rucsacul promite o distribuție egală a greutății, reducând astfel oboseala. Un mâner strategic plasat facilitează transportul manual, iar caracteristici unice precum slotul pentru troler, compartimentul secret și portul USB extern pentru încărcarea dispozitivelor în deplasare îl fac extrem de funcțional.

Portofelul Kono LP2115 confecționat din piele sintetică de calitate, se distinge prin funcția sa de protecție RFID, esențială pentru securizarea datelor personale și financiare în fața furturilor electronice. Designul său ingenios, pliabil și compact, facilitează transportul și organizarea eficientă, oferind spațiu generos pentru diversele necesități: include două secțiuni pentru bancnote, un buzunar sigilat pentru monede, multiple fante pentru carduri, dintre care unele sunt prevăzute cu o fereastră transparentă pentru identificare rapidă. Ideal pentru bărbații activi, acesta este un companion de nădejde atât în călătorii, cât și în activități zilnice, asigurând accesul ușor la bunurile esențiale și protecție împotriva accesului neautorizat.

Rezervă cazarea pe site-uri cunoscute

Rezervarea cazării din surse cunoscute și de încredere este esențială pentru a te asigura că șederea ta în străinătate va fi sigură și plăcută. Astăzi există fel și fel de agregatoare care promit prețuri mai mici, însă există numeroase situații neplăcute cu care s-au confruntat alții, motiv pentru care este mai bine să le eviți. Alege Booking.com sau Hotels.com, acestea două fiind cele mai renumite platforme, dar nu ezita să accesezi direct și site-urile unităților de cazare pentru ca astfel s-ar putea să găsești oferte chiar mai avantajoase. Alegând surse cunoscute, minimizezi riscurile și te bucuri de o experiență de călătorie fără griji. Mai jos poți vedea cât de simplu este procesul de rezervare a unei camere folosind Booking.com:

Verifică riscurile folosind site-ul MAE înainte să rezervi, dar și înainte să pleci

Sunt multe destinații de vacanță populare în rândul românilor care se află pe lista de alerte de călătorie Ministerului Afacerilor Externe, iar riscurile pot fi foarte variate. Fiecare țară are propriile sale riscuri specifice, legate de condițiile climatice, situația politică, boli sau criminalitate. De exemplu, în anumite regiuni pot exista riscuri de cutremure, inundații sau furtuni puternice, în timp ce alte zone pot fi afectate de conflicte politice sau sociale. De asemenea, unele țări pot avea o incidență mai mare a anumitor boli, cum ar fi febra galbenă sau Zika. Este esențial să te documentezi înainte de călătorie despre riscurile specifice destinației tale și să urmezi recomandările autorităților locale și internaționale. Acest lucru te va ajuta să iei măsuri preventive și să te pregătești corespunzător pentru o călătorie sigură și fără probleme.

Arabia Saudită

“Ca urmare a situației de securitate la frontiera dintre Regatul Arabiei Saudite şi Republica Yemen, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să părasească imediat zonele aflate la mai puțin de 20 km de frontieră, în interiorul provinciilor Najran, Assir și Jizan, precum și localitățile din zonele Mouawiya / Al Awamiya și Qatif.”

Nivel 5 din 9 – EVITAȚI CĂLĂTORIILE NEESENȚIALE – Mai multe informații aici

Egipt

“Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă imperativ cetăţenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Arabă Egipt să evite deplasările în zona de nord a Peninsulei Sinai (afectată periodic de comiterea de atentate teroriste), zona de vest situată în proximitatea frontierei cu Libia și zona de frontieră cu Republica Sudan.”

Nivelul 7 din 9: EVITAȚI ORICE CĂLĂTORIE ÎN ANUMITE REGIUNI – Mai multe informații aici

Maroc

“Pe fondul actualelor evenimente din Israel/ Fâșia Gaza, pe teritoriul Regatului Maroc sunt anunțate proteste. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetățenilor români să evite locurile publice în care pot avea loc protestele, chiar dacă în prezent nu există amenințări directe la adresa cetățenilor străini.”

Nivelul 3 din 9: ZONE SAU INTERVALE DE TIMP CARE POT FI PERICULOASE – Mai multe informații aici 

Mexic

“Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români să fie extrem de precauţi atunci când călătoresc în Statele Unite Mexicane, ca urmare a creşterii numărului de jafuri şi infracţiuni violente în locurile publice. Cele mai răspândite infracţiuni (de cele mai multe ori executate cu violenţă) sunt cele reprezentate de furturile de documente, sume de bani, carduri de credit/debit, alte bunuri, sechestrările de persoane, traficul de droguri şi de ființe umane.”

Nivelul 3 din 9: ZONE SAU INTERVALE DE TIMP CARE POT FI PERICULOASE Mai multe informații aici 

Turcia

“Ministerul Afacerilor Externe/MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Turcia că situația de securitate din acest stat este, în general, stabilă. De evitat totuși călătoriile în anumite zone din sud estul ţării, la graniţa cu Irak şi Siria (în special regiunile Şirnak şi Hakkari), cât și deplasările nenecesare în regiunile afectate grav de cutremurele din februarie 2023.”

Nivel 4 din 9: Evitați călătoriile neesențiale în anumite regiuni – Mai multe informatii aici

Folosește seiful din cameră

Se întâmplă frecvent ca lucrurile din camera de hotel să dispară, iar pentru a-ți lua o măsură de securitate în acest sens, este bine să folosești seiful pe care îl ai la dispoziție în cameră. Bineînțeles, chiar și așa îți pot dispărea lucrurile sau chiar seiful, însă șansele sunt mai mici.

Ce faci când ți-au fost furate actele?

Trebuie să te adresezi atât Poliției, cât și Ambasadei României. Găsești aici o listă cu toate informațiile de care ai nevoie pentru asistență consulară. Ambasada îți va putea elibera alte documente de călătorie pentru a te întoarce în țară.

Bani de rezervă

În orice situație este bine să ai o rezervă de bani care te poate scoate dintr-o încurcătură. În funcție de țara în care călătorești este de ajuns să ai o rezervă pe cardul bancar sau cash, într-o monedă comună precum euro sau dolari. Chiar așa, vrei să vezi care sunt cele mai faine bancnote din toată lumea? Urmărește videoclipul:

Poți vedea mai jos alte riscuri cu care te poți confrunta în străinătate și pe care este bine să le eviți:

Concluzie

Așadar, acum că știi care sunt principalele riscuri și cum să le eviți, nu îți mai rămâne nimic de făcut decât să îți faci planurile și să te pregătești de următoarea ta călătorie. Ține cont de sfaturi și idei pentru că nu știi niciodată când ești vulnerabil în fața unei situații neplăcute pe care este bine să încerci să o eviți pe cât de mult posibil. ✈️